Vergunningsvrij bouwen: wanneer is een vergunning nodig?

Heeft u verbouw- of bouwplannen? Dan wilt u waarschijnlijk ook zo snel mogelijk van start gaan. Maar voordat u begint met slopen of de eerste steen legt, is het raadzaam om eerst goed te onderzoeken of u een vergunning nodig heeft. In sommige gevallen heeft u namelijk eerst groen licht nodig vanuit de gemeente. Geen reden voor paniek, want niet in alle gevallen heeft u een vergunning nodig. Voor een heleboel werkzaamheden heeft u geen vergunning nodig en kunt u direct - vergunningsvrij - aan de slag. We leggen u graag uit hoe dat precies zit. 

 
Een man die met één hand een stempel op een officieel document zet

Vergunningsvrij of vergunningsplichtig?

Voor welke werkzaamheden heeft u een vergunning nodig? En welke werkzaamheden kunt vergunningsvrij uitvoeren? Daar zijn bepaalde richtlijnen voor, maar die kunnen per gemeente verschillen.

Twijfelt u of u een vergunning nodig heeft voor uw plannen? H2H Ontwikkeling zoekt het graag voor u uit.

Contact

 

Vergunningsvrije werkzaamheden

Om te voorkomen dat er willekeurig wordt gebouwd en historische panden zomaar worden omgebouwd tot wolkenkrabbers, is wettelijk vastgelegd dat voor bepaalde werkzaamheden en bouwprojecten een vergunning nodig is vanuit de gemeente. Gelukkig zijn er ook heel wat werkzaamheden en projecten die doorgaans vergunningsvrij uitgevoerd kunnen worden. Dit geldt vaak voor kleinschalige projecten. Denk hierbij aan:

  • Vergunningsvrij verbouwen binnenshuis, zoals het plaatsen van een nieuwe keuken of badkamer.

  • Een vergunningsvrije aanbouw, zoals een kleine serre of uitbouw tot een bepaalde grootte.

  • Vergunningsvrije bouwwerken in de tuin plaatsen, zoals een vergunningsvrij tuinhuis bouwen of een vergunningsvrije schuur bouwen tot een bepaalde omvang.

  • Een vergunningsvrije dakkapel plaatsen aan de achterzijde van een gebouw.

  • In sommige gevallen zelfs een vergunningsvrije garage bouwen, onder de voorwaarde dat deze aan bepaalde eisen voldoet.

Goed nieuws dus! Toch is het belangrijk om te realiseren dat vergunningsvrij niet betekent dat u ook regelvrij kunt bouwen. Ook in deze gevallen zijn er regels en voorwaarden verbonden aan het vergunningsvrij bouwen. Zo gelden bijvoorbeeld beperkingen met betrekking tot de omvang, hoogte en plaatsing van de bouwobjecten. Daarnaast verschilt het beleid ook nog eens per gemeente. Dus het is verstandig om van tevoren bij uw eigen gemeente te checken of uw plannen vergunningsvrij gerealiseerd kunnen worden.

 

Wanneer is een vergunning nodig?

Hoe groter de plannen, des te groter is de kans dat u wel een vergunning nodig heeft voor uw project. Denk hierbij aan projecten zoals:

  • Grote aanbouwen waarbij de aanbouw qua oppervlakte en hoogte groter is dan de vergunningsvrije limieten.

  • Wijzigingen aan de draagconstructie, zoals het verwijderen of verplaatsen van dragende muren.

  • Veranderingen aan de gevel, zoals het wijzigen van de voorgevel of het plaatsen van grote kozijnen.

  • Nieuwbouw, zoals het bouwen van een nieuw huis of een groot bijgebouw.

  • Veranderingen in de bestemming van een gebouw, bijvoorbeeld als u een woning wilt omzetten naar een bedrijfsruimte of andersom.

  • Werkzaamheden aan een beschermd monument of in een historische stads- of dorpskern.

  • Hoogbouw, zoals het bouwen van dakkapellen aan de voorzijde van uw woning of hogere bouwwerken dan toegestaan.

  • Erf- of perceelafscheiding, wanneer de schutting of muur hoger is dan de toegestane hoogte.

  • Het verhogen van een pand, zoals het toevoegen van een extra verdieping.

  • Milieubelastende activiteiten die een grote impact op de omgeving en het milieu kunnen hebben, zoals bouwen in een natuurgebied.

Twijfelt u of uw bouwplannen vergunningsvrij uitgevoerd kunnen worden? Laat het dan altijd checken voordat u aan een project begint. Zo komt u nooit voor verrassingen te staan en kunt u met een vertrouwen aan uw project beginnen. 

 

Vergunningsvrij bouwen checken

Hoe weet u zeker of uw plannen daadwerkelijk vergunningsvrij uitgevoerd mogen worden? Dat is een cruciale vraag over de haalbaarheid van uw project, ter voorbereiding op de werkzaamheden. Het antwoord is eigenlijk heel eenvoudig: met onze hulp! Het uitzoeken of u een vergunning nodig heeft, lijkt op voorhand waarschijnlijk een tijdrovende en uitdagende klus, en zeker niet het leukste deel van uw bouwproject. Maar met onze ruime ervaring en contacten bij diverse gemeenten kunnen wij bij H2H Ontwikkeling u met een Quickscan als snel inzicht geven in welke werkzaamheden vergunningsvrij uitgevoerd kunnen worden en voor welke werkzaamheden u een vergunning nodig heeft. Wij toetsen uw plannen op voorhand aan het geldende bestemmingsplan en het Besluit omgevingsrecht (Bor). Daarnaast helpen we u ook graag bij de aanvraag van de benodigde vergunningen, om ervoor te zorgen dat uw vergunningsaanvraag zo soepel mogelijk verloopt. Zo kunt u daarna snel en met de juiste papieren aan de slag. 

 

Aan de slag

Of u direct kunt beginnen met bouwen, hangt af van verschillende factoren. Voor kleinschalige bouwprojecten en verbouwingen die aan de gestelde voorwaarden voldoen, heeft u vaak geen vergunning nodig. Let hierbij wel goed op de regels en laat bij twijfel uw plannen altijd door een professional controleren. Met een Quickscan van H2H Ontwikkeling heeft u snel zicht op de benodigde vergunningen en is uw vergunningsaanvraag zo ingediend. En dan kan het snel gaan… voor u het weet geniet u van een kopje koffie in uw nieuwe aanbouw.

Vorige
Vorige

Het belang van goed bouwkundig tekenwerk voor uw bouwproject

Volgende
Volgende

Woning uitbreiden: meer ruimte creëren door slim te verbouwen