VERGUNNINGEN

Zicht hebben op welke vergunningen er nodig zijn voor uw project is een eerste stap. De vergunningen aanvragen is een wellicht nog belangrijkere tweede stap. Voor een vergunningsaanvraag zijn vaak veel lokale regels en aanleverspecificaties van kracht die het aanvraagproces kunnen bemoeilijken. Door de ruime ervaring met dit soort processen kan H2H u helpen om uw verguningsaanvrag zo soepel mogelijk te laten verlopen, zodat u daarna snel en met de juiste papieren aan de slag kunt.

Een luchtfoto van de stad Amsterdam, met uitzicht op de grachten. De zon weerkaatst op het water

OMGEVINGSVERGUNNINGEN

Voor bouw- en verbouwprojecten is vaak een omgevingsvergunning nodig, die toestemming geeft voor diverse  bouw-, sloop-, verbouw- of renovatiewerkzaamheden.

H2H heeft uitgebreide ervaring in het aanvragen van vergunningen en biedt ondersteuning bij het verzamelen van de benodigde documentatie, zoals bouwkundige tekeningen, parkeeroplossingen, aeriusberekeningen, ruimtelijke onderbouwing, constructieberekeningen, daglicht- en ventilatieberekeningen. We bepalen samen de beste aanpak voor uw project, inclusief eventuele principetoetsing en gebruik van onze gemeentecontacten voor een soepele aanvraagprocedure. We nemen u de totale communicatie met de gemeente uit handen.

Een technische, schematische tekening waarop een enkel pand wordt verdeeld in meerdere woonruimtes

SPLITSINGSVERGUNNINGEN

Door de krapte op de woningmarkt hanteren veel gemeenten beleid gericht op een eerlijke verdeling van woonruimte, vaak via lokale huisvestingsverordeningen. Dit beleid beïnvloedt het splitsen, onttrekken of toevoegen van woningen. H2H helpt u in het aanvragen van de juiste vergunningen om uw splitsing wensen te realiseren.

Een container met sloopafval erin staat voor een huis naast de stoep.. Er liggen grote stapels bakstenen en andere soorten puin in de bak.

SLOOPMELDING

Wanneer u als gevolg van de werkzaamheden meer dan 10m3 sloopafval heeft en/of asbest gaat verwijderen zult u hiervoor een sloopmelding moeten doen bij de gemeente. H2H helpt u om deze sloopmelding tijdig en volledig te doen bij de juiste instanties, zodat u er geen omkijken meer naar heeft.

DROMEN, IDEEËEN, PROJECTEN OF VRAGEN?

We denken graag met je mee

VEELGESTELDE VRAGEN

  • Een omgevingsvergunning is nodig voor bepaalde activiteiten die onder de vergunningplicht vallen, wat betekent dat je toestemming moet krijgen van het bevoegd gezag. De noodzaak voor een omgevingsvergunning wordt bepaald door de Omgevingswet, het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) en het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). In sommige gevallen zijn activiteiten vergunningsvrij. H2H kan u helpen om te bepalen of uw project een vergunning nodig heeft en wat de vereisten zijn.

  • De vereisten voor een omgevingsvergunning zijn afhankelijk van de aanvraag. In veel gevallen zijn bouwkundig tekenwerk en constructieberekeningen vereist. Voor meer complexe aanvragen, zoals een buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA), kunnen extra gegevens nodig zijn, zoals een onderbouwing van Evenwichtige toedeling van functies aan locaties (ETFAL), een participatietraject, een risicoanalyse nadeelcompensatie, een Aerius stikstofberekening, en 3D-impressies of sfeerbeelden.

  • Om een omgevingsvergunning aan te vragen, dient u gebruik te maken van het Omgevingsloket. Hier kunnen initiatiefnemers hun vergunningaanvragen, meldingen en alle benodigde informatie digitaal indienen. Het Omgevingsloket fungeert als het centrale punt voor de omgevingswet en zorgt ervoor dat uw aanvraag correct wordt verwerkt door het bevoegde gezag.

  • De nieuwe Omgevingswet introduceert een belangrijke wijziging genaamd 'de knip', die het bouwen van bouwwerken opsplitst in een technisch en een ruimtelijk deel. Hierdoor ontstaan twee activiteiten: de technische bouwactiviteit en de omgevingsplanactiviteit bouwwerken. De technische bouwactiviteit betreft de toetsing aan de technische bouwregels uit het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl), zoals de constructieve veiligheid. Het ruimtelijke deel, de omgevingsplanactiviteit bouwwerken, gaat over de toetsing aan regels voor de fysieke leefomgeving, waaronder bouwhoogte, bebouwingspercentage en het uiterlijk van het bouwwerk (welstand).

  • Als bedrijf of particulier moet u in sommige gevallen voorafgaand aan sloopwerkzaamheden een sloopmelding doen bij het bevoegd gezag. Dit is verplicht wanneer de geschatte hoeveelheid sloopafval meer dan 10 m3 bedraagt, of als er sprake is van asbest. U kunt uw sloopmelding indienen via het Omgevingsloket.

  • De vereiste vergunningen zijn afhankelijk van het type aanvraag. Onder de Omgevingswet kan een omgevingsvergunning nodig zijn voor bepaalde activiteiten. Daarnaast kunnen huisvestingsverordeningen aanvullende vergunningen vereisen, zoals een splitsingvergunning, woningvormingvergunning of onttrekkingsvergunning.

  • Een binnenplanse omgevingsplanactiviteit (OPA) valt binnen de bepalingen van het omgevingsplan en vereisen vaak een vergunning binnen deze bepalingen. Daarentegen betreffen buitenplanse omgevingsplanactiviteiten (BOPA) activiteiten die in strijd zijn met het omgevingsplan. BOPA activiteiten goedgekeurd krijgen door het bevoegd gezag vergt een andere aanpak dan de goedkeuring voor OPA activiteiten.

  • Of uw plannen vergunningsvrij gerealiseerd kunnen worden afhankelijk van de omvang en aard van uw werkzaamheden. De regels voor vergunningsvrij bouwen werden oorspronkelijk vastgelegd in het Besluit Omgevingsrecht (BOR). Tegenwoordig worden deze regels bepaald door het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL) en het Omgevingsplan. Check voorafgaand aan de uitvoering van de werkzaamheden altijd goed of u een vergunning nodig heeft, of laat dit checken door een professional.

  • Nee. Het belangrijk om te realiseren dat vergunningsvrij niet betekent dat u ook regelvrij kunt bouwen. Ook bij vergunningsvrije werkzaamheden zijn er regels en voorwaarden waar u aan moet voldoen. Zo gelden bijvoorbeeld beperkingen met betrekking tot de omvang, hoogte en plaatsing van de bouwobjecten. Daarnaast verschilt het beleid ook nog eens per gemeente. Dus het is verstandig om van tevoren bij uw eigen gemeente te checken of uw plannen vergunningsvrij gerealiseerd kunnen worden.