HAALBAARHEID

Haalbaarheid is misschien wel het belangrijkste onderdeel van ieder project. Want plannen kunnen nog zo mooi zijn, maar als ze niet haalbaar zijn is het wachten tot de problemen zich voordoen. Door tijdig aandacht te besteden aan de planologische, bouwkundige en financiële haalbaarheid van uw project, weet u zeker dat u met de juiste informatie en verwachtingen van start kunt.

Een omgevingskaart met schematische indeling van de ruimtelijke plannen zoals deze bij gemeenten wordt ontwikkeld. Op de afbeelding is een bovenaanzicht van een wijk te zien. Verschillende bestemmingen hebben verschillende kleuren

PLANOLOGISCHE HAALBAARHEID

Hoe bepaalt u de haalbaarheid van uw plannen? Om u hierbij te helpen kijken wij behalve naar de financiële en technische haalbaarheid ook naar de planologische haalbaarheid. Met andere woorden: we toetsen uw plannen aan de huidige wet en regelgeving.

Sinds begin 2024 is de nieuwe omgevingswet van kracht gegaan. Bij het toetsen van de haalbaarheid houden we rekening met de nieuwe wet. We kijken naar het omgevingsplan, besluit bouwwerken leefomgeving (BBL) en lokale verordeningen indien van toepassing. Bij H2H ontwikkeling bent u altijd welkom om plannen (groot of klein) met ons te bespreken. We denken graag met u mee

Medewerkers van H2H presenteren de haalbaarheidanalyse op een groot scherm. De ruimte is donker en wordt verlicht door het scherm. Op het scherm is een bouwkundige tekening te zien.

BOUWKUNDIGE HAALBAARHEID

Behalve planologische haalbaarheid is er ook nog de technische kant van het plan. Is het plan überhaupt technisch wel uitvoerbaar? Daarnaast kunnen we de bouwkosten inzichtelijk maken, waardoor u meer inzicht krijgt in de financiële haalbaarheid van de plannen. Door onze jarenlange ervaring aan zowel de theoretische als praktische kant, denken we ook hier graag met u mee.

DROMEN, IDEEËEN, PROJECTEN OF VRAGEN?

We denken graag met je mee

VEELGESTELDE VRAGEN

  • Planologische haalbaarheid onderzoekt of uw wensen en plannen uitgevoerd mogen worden volgens de huidige wet- en regelgeving. Hierbij worden uw ideeën getoetst aan de Omgevingswet en andere relevante regelgeving. Het doel is te bepalen of uw project past binnen de gestelde regels en of er aanpassingen nodig zijn om het plan door te laten gaan.

  • Bij een verbouwing moet u in ieder geval aan een aantal essentiële zaken denken, zoals uw wensen, budget en de haalbaarheid van uw plannen. Een goede voorbereiding is essentieel voor een succesvolle uitvoering. Afhankelijk van de aard van de verbouwing kan een vergunning nodig zijn. Daarnaast helpen goede tekeningen en nauwkeurige berekeningen om problemen te voorkomen. Tot slot is het kiezen van een betrouwbare uitvoerende partij ook belangrijke stap om de verbouwing soepel en volgens plan uit te laten voeren.

  • Of u een omgevingsvergunning nodig hebt voor uw verbouwingsplannen hangt af van de aard van de plannen. Sommige verbouwingen kunnen vergunningsvrij worden uitgevoerd, maar onthoud dat vergunningsvrij niet hetzelfde is als regelvrij. Het is verstandig om dit in een vroeg stadium te controleren om verrassingen te voorkomen. Neem ook de mogelijke vergunningsprocedure mee in uw planning voor de verbouwing.

  • Bouwkundige haalbaarheid beoordeelt of uw wensen realiseerbaar zijn binnen technische en regelgevende grenzen. Dit begint met een grondige analyse van de basis, zoals archieftekeningen. Hierbij wordt de constructieve impact van de wensen bepaald, waarbij de constructie meestal leidend is. De constructieve impact wordt naast het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL) gelegd om te zorgen dat de lokale regelgeving wordt nageleefd. Over het algemeen zijn de meeste plannen bouwkundig haalbaar, maar aan verschillende constructieve plannen hangen verschillende kostenplaatjes.

  • Om te controleren of uw verbouwingsplannen voldoen aan de laatste wet- en regelgeving, moet u in eerste instantie rekening houden met de nieuwe Omgevingswet 2024. Raadpleeg het Omgevingsplan, het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL) en lokale verordeningen om te zien of uw plannen binnen deze regels vallen. Tot slot kan er ook nog een tijdelijk bestemmingsplan van toepassing zijn. Het is verstandig om professioneel advies in te winnen om ervoor te zorgen dat uw plannen aan alle vereisten voldoen.

  • Het toetsen van de haalbaarheid van uw plannen hangt af van hun omvang. Voor kleinere plannen kan een eenvoudig gesprek op kantoor bij H2H Ontwikkeling vaak al volstaan. Voor grotere projecten is het aan te raden om de plannen eerst beknopt uit te werken en vervolgens in gesprek te gaan met de gemeente. H2H Ontwikkeling beschikt over goede contacten en veel ervaring, en kan u hierbij ondersteunen.

  • Bij vastgoedontwikkeling komt best veel kijken. Het is daarom raadzaam om methodisch te werk te gaan. Begin met het onderzoeken van de planologische haalbaarheid, waarbij u uw plannen toetst aan alle relevante regelgeving. Evalueer de financiële haalbaarheid zorgvuldig om een goed beeld van de beoogde investering te krijgen. Vervolgens is het van belang om de bouwkundige haalbaarheid van uw plannen te onderzoeken en de nodige vergunningsprocessen te doorlopen, rekening houdend met de (soms lange) doorlooptijden. Tot slot zijn gedetailleerd bouwkundig tekenwerk en constructieberekeningen cruciaal om de kwaliteit en veiligheid van uw project te waarborgen. Dit zijn de meest essentiële onderdelen om rekening mee te houden wanneer u vastgoed wilt ontwikkelen.