TEKENWERK

Bij H2H Ontwikkeling zweren wij bij een goed uitgewerkt plan. Wat ons betreft valt of staat dit bij het verwerken van de plannen op tekening. Hierbij kunt u denken aan het uitwerken van een ruw idee middels een Schets Ontwerp (SO), het aanvragen van een vergunning door middel van een Definitief Ontwerp (DO) of het in detail uitwerken van de plannen ten behoeve van de uitvoering in een Technisch Ontwerp (TO). 

Een bouwkundige tekening van een woonhuis. De tekening laat meerdere aanzichten van de verschillende woonlagen zien inclusief alle technische details.

BOUWKUNDIG TEKENWERK

Ontwikkelplannen uitwerken in bouwkundige tekeningen behoort tot de kerncompetenties van H2H Ontwikkeling. Wat ons betreft is goed tekenwerk een tekening waarbij aandacht is besteed aan zowel de esthetische aspecten van het ontwerp als aan de uitvoerbaarheid van de plannen. Een mooi ontwerp is één, maar de technische uitvoerbaarheid is minimaal net zo belangrijk.

H2H Ontwikkeling levert de volgende bouwkundige tekeningen:

  • Schets Ontwerp/Structuur Ontwerp (SO): Hier worden de eerste ideeën schetsmatig uitgewerkt, doormiddel van inzicht in de massa, indeling en uitstraling.

  • Voorlopig Ontwerp/Voorontwerp (VO): Verdere uitwerking van het schetsontwerp door middel van het uitwerken van de gevel, plattegronden, en doorsnedes.

  • Definitief Ontwerp (DO): Na goedkeuring van het VO wordt het ontwerp bouwkundig uitgewerkt naar een Definitief Ontwerp (DO). In deze fase worden andere keuzes zoals een definitieve indeling, detaillering, kleur en materiaal vastgelegd.

  • Technisch Ontwerp (TO): In het technisch ontwerp wordt het definitief ontwerp verder uitgewerkt ten behoeve van de realisatiefase. Hierbij kunt u denken aan het verder uitwerken van de maatvoering, kozijnstaat, het elektraplan en toevoeging van extra detaillering en constructietekeningen.

Een schematische, technische tekening van een enkel pand dat gesplitst wordt in meerdere woonruimtes.

NOTARIEEL TEKENWERK

Wanneer u wilt gaan splitsen bij de notaris, zal de notaris een splitsingsakte opmaken. Een verplicht onderdeel van de splitsingsakte is de splitsingstekening. Een splitsingstekening geeft een duidelijk beeld van de splitsing van één ruimte in meerdere appartementen. Ook de grenzen tussen de ruimten voor privé en gemeenschappelijk bezit worden hierin aangegeven.

Een 3D impressie van een woonhuis boven een restaurant. Op de impressie is het volledige pand te zien met enkele virtuele figuren op het verhoogde terras en op het balkon.

3D IMPRESSIES

Een 3D impressie van uw project brengt uw project direct tot leven. De architectuur en uitstraling van het pand komen in een 3D impressie veel beter tot hun recht. Daarnaast biedt een 3D impressie ook een nieuwe mogelijkheid om de gemaakte plannen bij te sturen, vanuit een visueel perspectief.

DROMEN, IDEEËEN, PROJECTEN OF VRAGEN?

We denken graag met je mee

VEELGESTELDE VRAGEN

  • Een bouwkundige tekening is een essentieel onderdeel voor verschillende aspecten van een bouwproject. Ten eerste is een bouwkundige tekening nodig voor het ontwikkelen van bouwplannen en eventuele vergunningsaanvragen. In feite vormt het de ultieme basis voor elk bouw- of ontwikkelproject. Omdat iedereen zich op dezelfde bron baseert, kunnen veelvoorkomende misverstanden vermeden worden. Bovendien is een bouwkundige tekening een goede tool om altijd op terug te kunnen vallen gedurende het hele project.

  • Een goede bouwtekening moet aan verschillende criteria voldoen. Allereerst is nauwkeurige maatvoering essentieel. Daarnaast moeten doorsnedes, plattegronden en gevels duidelijk weergegeven zijn. De bouwtekening moet alle details bevatten voor een goed begrip van het ontwerp. De nauwkeurigheid van de tekening bepaalt de nauwkeurigheid van de uitvoering. Tot slot is het belangrijk dat de bouwtekening getoetst is aan het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL) om te voldoen aan alle regelgeving.

  • Bij een vergunningsaanvraag zijn diverse tekeningen en berekeningen nodig. Het begint met een Definitief Ontwerp (DO) dat doorsnedes, plattegronden en gevels omvat. Detaillering is essentieel om alle aspecten van het ontwerp duidelijk te maken. Daarnaast zijn een daglichtberekening en ventilatieberekening verplicht om aan de regelgeving te voldoen. Deze tekeningen en berekeningen zorgen ervoor dat de aanvraag volledig en correct ingediend kunnen worden.

  • Notarieel tekenwerk en bouwkundig tekenwerk verschillen in hun inhoud en toepassingen. Splitsingstekeningen, onderdeel van notarieel tekenwerk, geven alleen eigendomsrechten weer en negeren bouwkundige elementen. Deze tekeningen horen bij een splitsingsakte en tonen een schematisch overzicht van exclusieve gebruiksruimten van appartementen, evenals gemeenschappelijke delen en die van appartementseigenaren. Bouwkundig tekenwerk daarentegen richt zich op de technische aspecten van een gebouw, zoals constructies, maatvoering en materialen, en is essentieel voor vergunningsaanvragen en de effectieve realisatie van de plannen.

  • Ja, bij het splitsen van een gebouw is een tekening altijd vereist. Een splitsingstekening hoort bij een splitsingsakte en toont een schematisch overzicht van de exclusieve gebruiksruimten van de appartementen, evenals de gemeenschappelijke delen en de delen die toebehoren aan appartementseigenaren. Sinds 1973 is het wettelijk verplicht om een splitsingstekening samen met de splitsingsakte in te schrijven bij het Kadaster. Voor die tijd werden splitsingstekeningen apart van de akte ingeschreven.

  • Een 3D-impressie geeft een realistisch beeld van het eindresultaat van uw (ver)bouwplannen. Door deze visualisatie kunnen alle betrokkenen duidelijk zien wat ze kunnen verwachten, waardoor het gemakkelijker wordt om beslissingen te nemen en eventuele aanpassingen te doen voordat de bouw begint. Bovendien kan een overtuigende 3D-impressie helpen om de welstandscommissie te overtuigen van de esthetische kwaliteit van het project, wat de goedkeuringsprocedure kan versnellen.

  • Het type tekening dat je nodig hebt, is afhankelijk van de aard van je wensen en de fase waarin je project zich bevindt. In de beginfase is een schetsontwerp (SO) geschikt om ideeën op papier te zetten. Voor verdere uitwerking van plannen kun je een voorlopig ontwerp (VO) gebruiken. Het definitief ontwerp (DO) wordt gebruikt wanneer het plan concreet en definitief is, en gereed is voor het indienen van vergunningsaanvragen. Het technisch ontwerp (TO) biedt de meeste detail en maatvoering, en fungeert als handleiding voor de uitvoerende partij. Een splitsingstekening is enkel nodig voor de notaris, voor kadastrale splitsing.