Omgevingsvergunningen: alles wat u moet weten voor een soepele aanvraag

Bent u van plan om te bouwen, te verbouwen of andere werkzaamheden uit te laten voeren die invloed hebben op uw omgeving? Dan komt u al snel de term ‘omgevingsvergunning’ tegen. Dit is een vergunning die aangeeft dat uw plannen voldoen aan de geldende wet- en regelgeving en dat u de nodige toestemming heeft om uw project uit te voeren. Maar wanneer heeft u precies een omgevingsvergunning nodig? En welke documenten moet u aanleveren voor een succesvolle vergunningsaanvraag? We leggen het u graag uit.

 
Met ballpen wordt een handtekening onder een contract gezet

Voor alles een vergunning?

Het kan op het eerste oog niet direct duidelijk zijn voor welke werkzaamheden u een vergunning nodig heeft en welke werkzaamheden vergunningsvrij uitgevoerd kunnen worden. Hier leest u meer over de verschillende soorten vergunningen en wanneer u ze nodig heeft.

 

Wanneer heeft u een omgevingsvergunning nodig? 

Voor bepaalde bouwplannen of andere activiteiten heeft u een omgevingsvergunning nodig. Dit wordt vastgesteld in de Omgevingswet, het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) en het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Maar hoe zit dat met betrekking tot uw specifieke bouwplannen? U heeft een omgevingsvergunning nodig bij: 

  • Bouw- en sloopwerkzaamheden, zoals het bouwen, verbouwen of slopen van een bouwwerk. Maar ook voor het plaatsen van een bijgebouw zoals een garage, serre of schuur, en voor het wijzigen van de draagconstructie van een gebouw.

  • Functiewijzigingen, zoals het veranderen van de functie van een gebouw, bijvoorbeeld van winkelpand naar kantoor.

  • Aanpassingen aan monumenten, zoals veranderingen aan de buitenkant, maar ook aan de binnenkant en voor het aanbrengen van veranderingen in de omgeving van een beschermd monument.

  • Het afwijken van het bestemmingsplan, bijvoorbeeld wanneer uw bouwplannen of gebruik niet passen binnen het geldende bestemmingsplan.

  • Milieu- en natuurbeheer, bijvoorbeeld voor activiteiten die invloed hebben op de natuur, zoals het kappen van bomen, maar ook voor werkzaamheden die invloed hebben op de bodem, lucht of waterkwaliteit.

  • Vergunningsplichtige installaties, zoals grote warmtepompen, airconditioning of zonnepanelen op beschermde gebouwen.


Tip: Inzicht krijgen in de vergunningsplicht voor uw eigen plannen hoeft niet lang te duren. Een Quickscan kan al snel inzicht geven in welke werkzaamheden vergunningsvrij uitgevoerd kunnen worden en voor welke werkzaamheden u een vergunning nodig heeft.

 

Wat heeft u nodig voor een aanvraag omgevingsvergunning? 

Oké, dus u heeft een omgevingsvergunning nodig. Maar wat moet u allemaal aanleveren bij de aanvraag omgevingsvergunning? Helaas neemt de gemeente geen genoegen met een e-mail waarin u uw plannen beschrijft. In de meeste gevallen heeft u in ieder geval het volgende nodig: 

  • Bouwkundig tekenwerk: dit zijn tekeningen waarop precies te zien is wat u gaat slopen, bouwen of verbouwen.  

  • Constructieberekeningen: dit zijn berekeningen die aantonen dat uw bouwplannen veilig en stevig genoeg zijn. 

Voor complexere aanvragen, zoals grootschalige nieuwbouwontwikkelingen, herontwikkeling van historische gebouwen, infrastructuurprojecten, industriële complexen, woningbouwprojecten op gevoelige locaties en commerciële ontwikkelingen in stedelijke gebieden, zijn er vaak extra aspecten waarmee rekening moet worden gehouden bij het aanvragen van de omgevingsvergunning. Dit omvat onder meer:

  • Onderbouwing evenwichtige toedeling van functies aan locaties (ETFAL): Dit document toont aan dat uw project in overeenstemming is met het bestemmingsplan en dat het past binnen de functies van de betreffende locatie.

  • Participatietraject: Sommige gemeenten eisen dat u een participatietraject doorloopt, waarbij u omwonenden en belanghebbenden betrekt bij de ontwikkeling van uw project. 

  • Risicoanalyse nadeelcompensatie: Het kan voorkomen dat uw bouwproject nadelige gevolgen heeft voor omwonenden of andere belanghebbenden. In dat geval is een risicoanalyse nodig om deze potentiële schade te analyseren.

  • Aerius stikstofberekening: Als uw project mogelijk stikstof uitstoot, kan het zijn dat u een berekening moet maken om de impact hiervan te beoordelen. Dit is vooral relevant in gebieden waar stikstofuitstoot een relevant onderwerp is, zoals in natuurgebieden.

  • 3D impressies / sfeerbeelden: Om een goed beeld te geven van hoe het eindresultaat eruit komt te zien en hoe het in de omgeving past, kan het noodzakelijk zijn om 3D-impressies of sfeerbeelden aan te leveren.


Tip: een goede voorbereiding is het halve werk! Begin dus op tijd met het verzamelen van alle benodigde informatie voor uw omgevingsvergunning. Des te sneller kan uw aanvraag behandeld worden en de bouw van start gaan.

 

Hulp nodig bij vergunningsaanvraag? 

Een omgevingsvergunning is vereist voor bouw- en verbouwprojecten die impact hebben op de omgeving. Het geeft aan dat uw plannen voldoen aan wet- en regelgeving en de nodige toestemming hebben. Het aanvragen van een bouwvergunning of omgevingsvergunning kan intimiderend zijn als u er geen ervaring mee heeft, maar met de juiste voorbereiding en ondersteuning hoeft een vergunningsaanvraag niet lang te duren.

Heeft u hulp nodig bij het opstellen van uw aanvraag voor een omgevingsvergunning? Bij H2H Ontwikkeling werken we nauw samen met BNA-geregistreerde architecten die u kunnen helpen bij het opstellen van deze documenten. We nemen het omgevingsvergunningsproces bij de gemeente uit handen, wat u veel tijd en moeite bespaart. We helpen u graag verder!

 
Vorige
Vorige

Werkvoorbereiding: de sleutel tot een succesvol bouwproject

Volgende
Volgende

Het belang van goed bouwkundig tekenwerk voor uw bouwproject